Évértékelő cikket olvasni és írni is jó dolog.

Olvasni azért hasznos elfoglaltság mert sokat lehet tanulni másoktól a “kulisszáik” mögé bepillantva. Különösen szeretem az emberi oldalt is megmutató cikkket, amelyek nem csak munkáról szólnak.

Idén eddig ezeket olvastam:

Papp Gábor

Szendrei Ádám

Nagy Attila

A fentiek közül mindenkinek szimpatikus a személyisége és a munkássága is. Ha eddig nem tetted akkor javaslom, hogy olvasd el az Ő évértékelő cikkeiket is.

Évértékelőt írni pedig azért jó dolog mert utólag visszanézni és átgondolni a történéseket mindig tanulságos. Illetve nagyon jó látni, hogy milyen eredményeket hozott az elmúlt év.

Elmondhatom, hogy eddig magasan 2021 volt életem legjobb éve mind szakmai és magánéleti szempontból is.

Lássuk, hogy mi történt tavaly!

Magánélet

Kétségtelenül a magánélet területén könyveltem el a legnagyobb sikereket 2021-ben.

Házasság

Egyrészt párkapcsolat terén szintet léptem és házas emberré váltam. A lehető legszűkebb családi körben tartottuk az esküvőnket a szülővárosomban Püspökladányban.

A szűk kört nem a járványhelyzet indokolta hanem az, hogy mi eleve ilyet szerettünk volna. Nem szeretjük a felhajtást valamint időt és pénzt is szerettünk volna spórolni.

Összességében tök jó volt az egész, és remekül éreztük magunkat.

Az első gyermekünk

A második nagyon fontos magánéleti siker pedig első gyermekünk születése volt. A szülésnél bent voltam végig és bár nagyon tartottam tőle de elmondhatom, hogy életem legjobb élménye volt és szerencsére a feleségem Csilla számára is az volt.

Szóval megszületett Kovács Orsolya. 🙂

Utazás, szabadidő

Külföldi nyaralás sajnos tavaly nem volt, de különösebben nem bánt a dolog. Amit kicsit bánok az a szokásos éves sátorozás elmaradása volt a barátokkal. Romániába szoktunk járni Pádisra, amit Neked is jó szívvel ajánlok ha szeretsz sátorozni.

Belföldi pihenésből több is volt. Az év elején Lillafüreden jártunk, ahol életemben kipróbálhattam a téli túrázást, ami mesebeli élmény volt.

Nagy szerelmem a Balaton és azon belül is Badacsony, nyáron ellátogattunk nyaralni oda is. Ezen kívül még egy nászútra volt alkalmunk Gyulán.

A Festetics kastély előtt

Munka

A munka terén szintén az eddigi legjobb évem volt 2021.

Bár ennek az oldalnak nem témája ezért kevesen tudják de nem csak Amazon kereskedelemmel foglalkozom, hanem marketinggel és vállalkozásfejlesztéssel is. Ezen a téren igazából semmi érdekes nem történt. A régi ügyfelekkel folytattuk a munkát és lett egy új partner is akivel elkezdtünk együtt dolgozni.

Ezt a vonalat nem fejlesztem igazság szerint ezért nincs is nagy előrelépés ezen a téren. A fókusz nálam már nem a marketingen van hanem az Amazon kereskedelemen amelynek látszik is az eredménye.

Rekordbevétellel zárult az év bár a kitűzött célt sajnos nem sikerült elérni. 1 000 000 EUR volt a bevételi célom de sajnos csak 985 000 EUR-t sikerült elérni.  Ez egyébként simán sikerült volna ha nincs egy nagy gebasz az év elején ami visszavetette az eladásokat.

Az történt, hogy a csillámtetoválás szettekben található ragasztók megfagytak amely a kiolvádás után használhatatlan. Emiatt számtalan reklamáció érkezett ami miatt a Customer Experience azaz a CX arányunk nagyon magas lett. Ennek az a következménye, hogy a termékedet az Amazon inaktívvá teszi a piactéren magyarul nem tudod eladni.

Természetesen mint mindenre így erre is létezett megoldás. A még el nem adott termékeket vissza kellett szerezni az Amazon raktáraiból majd új termékeket kellett beküldeni. A probléma ezzel az, hogy ez rengeteg idő. Kb. 1,5 hónap ment el azzal, hogy tüzet oltottunk és addig a bevételek nagyon alacsonyak voltak. Szerencsére nem 0 mert volt olyan termék amivel nem volt probléma.

Mi ebből a tanulság?

  • Jó ha több termék van a kínálatodban
  • A termékek szállítására még nagyobb figyelmet kell fordítani
  • A vevők maximális elégédetteségére való törekvés megtérül. Mindenkit kárpótoltunk (visszafizettük a termékek árát és nem kértük, hogy küldje vissza), gyorsan és őszintén a hibát elismerve kommunikáltunk. Így számos rossz értékelést sikerült megúsznunk, illetve az Amazon is láthatta, hogy kezeljük a problémát

Ennek az "apró" malőrnek köszönhetően becslésem szerint kb. 50 000 EUR árbevétel látta a kárát, szóval ha ez nem történik meg akkor teljesül a célom és elérjük az 1 000 000 EUR álomhatárt.

Na de majd 2022-ben. 🙂