Szeretem az életrajzi könyveket, az egyik kedvencem Fa Nándor könyve, a Magad, uram.

Távol álljon tőlem, hogy úgy tekintsek magamra, mint Fa Nándorra. Ő egy igazi példakép, a nyomába sem léphetek. Ezt a cikket nem ezért írom. Szeretném bemutatni neked, hogy nekem mi hozta el azt, hogy megvalósíthattam az álmaim és milyen hibákat követtem el ezen az úton.

Úgy gondolom, hogy sokszor a legtöbb tapasztalatot és a legértékesebb tudást a személyes történeteken keresztül lehet átadni ezért úgy döntöttem, hogy mesélek egy kicsit magamról, hogy ki vagyok én, honnan jöttem és mi visz előre. Egyáltalán hogyan jött ez az egész, hogy belekezdek az Amazonon történő kereskedésbe?

Szenzációs recepciós

Kereskedelmi szakközépbe jártam Debrecenben és érettségi után valamivel láttam a Szenzációs recepciós című filmet Michael J. Fox főszereplésével. Nem állítom, hogy egy korszakalkotó alkotás, de engem magával ragadott a film hangulata és az ahogy a recepciós szakmát bemutatta.

Úgy döntöttem, hogy recepciós leszek és az egy éves technikusi képzés után el is mentem az Aranybika szálloda iskolájába, hogy kitanuljam a szakmát.

Hamar állást kaptam a debreceni Aquaticum Termál és Wellness Hotelben, ahol megtapasztalhattam, hogy a film nem áll annyira távol a valóságtól, sőt sokszor az élet még kalandosabb helyzeteket is teremt. Túlzás nélkül mondhatom, hogy recepciósnak lenni tényleg tényleg jó…

Jellemző rám, hogy ha valamit már rutinszerűen és gyakorlottan csinálok akkor megunom. Kb 1 év után éreztem azt, hogy kezdem elveszíteni az érdeklődésem a recepció iránt.

Sose fogom elfelejteni a pillanatot, amikor ez elsőnek felötlött bennem. Éjszakai műszakban dolgoztam, olyan hajnali 2 körül járt az idő. Éppen valamit pakolgattam amikor hirtelen körbenéztem a pulton és azt kérdeztem magamtól, hogy:

Tényleg ezt akarom csinálni egész hátralevő életemben?

Azonnal tudtam, hogy nem. Elkezdtem azon agyalni, hogy mi az ami annyira érdekel, hogy szívesen csinálnám és még jól is lehet vele keresni.

Igazából sokat nem kellett gondolkoznom. A marketinget már tanultam középiskolában és igazából azóta érdekelt.

Kitaláltam hát, hogy akkor marketinges leszek

Sokat éjszakáztam akkoriban aminek volt egy olyan előnye, hogy a 12 órás műszaknak kb. a felében kellett csak ténylegesen dolgozni, a többi időben szabad voltam. Ezekben az órákban és a szabadnapjaimon elkezdtem tanulni a marketinget. Emlékszem, hogy Wolf Gábor és az Online Marketing Akadémia anyagaival kezdtem. Akkoriban még nem volt ennyi marketinges itthon és a magyar nyelven elérhető marketinges anyagok száma is elenyésző volt a mostanihoz képest. Ezért angol nyelven kezdtem el keresni a külföldi marketingesek anyagait. Blogok, Youtube videók, e-bookok, jöhetett bármi.

A recepciós meló vége

A recepción összesen 3,5 évet töltöttem, amikor jött egy lehetőség, hogy a cégen belül átmehetek csoportvezetőnek a fürdőszolgáltatáshoz. Ez a munka arról szól, hogy felelős vagy a Termálfürdő a Mediterrán Élményfürdő, nyáron pedig a Nagyerdei Strand működéséért is.

Őszinte leszek.

A környezetet imádtam, a munkát utáltam. Egyáltalán nem volt nekem való, utáltam minden percét. Igazából csak megerősített abban, hogy képeznem kell magam, amit a recepciós lét után is csináltam amikor csak időm engedte.

Végül 3,5 évet töltöttem el ebben a pozícióban is.

Beérett a tanulás gyümölcse

Végül egy rövidke kitérő után kiköttem a TyToo-nál, mint marketinges.

Gyakorlatilag azzal kezdtem, hogy hírleveleket írtam, Facebook hirdetéseket kezeltem, azaz gyakorlatilag marketing “szakmunkát” csináltam. Itt is eljött az az idő, amikor meguntam amit csinálok és valami újat akartam csinálni.

Szerencsés voltam, hogy Vincze Zoli volt a főnököm, aki minden törekvésem és hóbortom támogatta.

2016 végén már sokat lehetett hallani külföldi marketingesektől az Amazonról. Látható volt, hogy mekkora jelentősége lett a piactérnek, hogy mennyi eladást lehet rajta keresztül szerezni. Ez nagyon felizgatta a fantáziám.

Kezdődött az, ami anno a recepción volt. Szabadidőmben elkezdtem tanulni és olvasni csak most az Amazon kereskedelemről. Végül 2017 november végére jutottunk el oda, hogy elkezdtük a kereskedést.

Hamar eljutottam oda, hogy már csak ezzel foglalkozok. Az, hogy milyen eredménye lett az már másik történet… 🙂

A cégnél rugalmas munkaidőben dolgozok, akkor amikor én akarok. Ha szeretném bemegyek, ha nem szeretném akkor nem. Senki sincs a nyakamon, senki sem kérdezi, hogy mit csinálok és miért. Egyvalami számít: hogy pörögjön az Amazon. Az pedig pörög és hozza a bevételt.

Most tulajdonképpen az alábbi dolgokból élek:

  • Amazon fiókot kezelek néhány cégnek (több ilyen ügyfélre jelenleg nincs kapacitásom)
  • Építem az EcomMarketing.hu-t ahol Amazon mentorprogramokat, konzultációkat árulok
  • Van még egy ügyfelem is a “régi időkből”, akikkel már vagy 8 éve dolgozok. Én felelek a marketingjükért. Szeretem őket meg velük dolgozni, nem válnék meg tőlük. 🙂

Szóval tök elégedett vagyok a jelenlegi életemmel – persze amíg meg nem unom és kezdek majd valami másba, de hát ilyen vagyok, engem mindig hajt a felfedezés és a tanulás vágya.

A legfontosabb tanulságok, mit csinálnék másként

Bár minden fáradozás megérte, de azért van néhány dolog, amit másként csinálnék ha újra kellene kezdenem. Rengeteg időt megspórolhattam volna, hiszen 7 év ment el az életemből úgy, hogy tanultam a marketinget és mégis később érett be ez a rengeteg munka.

Ezek az én tanácsaim ha szeretnéd elérni az álmaid:

Mindig határozz meg kristálytiszta célt

Anno én csak annyit tudtam, hogy nem akarok recepciós lenni életem végéig. Ezért kezdtem el tanulni a marketinget. Viszont nem volt egy célom, hogy mit fogok majd a tudással kezdeni. Nem próbáltam marketinges állást szerezni, igazából a TyToo-hoz is egy ismerős ajánlott be. Ha egy határozott célt tűzik ki akkor biztosan sokkal hamarabb kezdhetem el azt csinálni, amit szeretnék. Így csak tanultam, de nem igazán tudtam, hogy miért csinálom.

Ne spórolj a tanuláson

Elkövettem azt a hibát is, hogy csak ingyenes anyagokból tájékozódtam. Ha nem sajnálom a pénzt fizetős kurzusokra, könyvekre akkor sokkal hamarabb elértem volna a céljaimat és rengeteg vesződségtől mentem meg magam.

Jobban hinnék magamban

Anno sokkal kisebb volt az önbizalmam. Azt hittem, hogy csak pénzből lehet pénzt csinálni, meg olyan ostoba tévképzeteim voltak, hogy valamit nem lehet megcsinálni meg én nem vagyok rá képes.

De. Kibaszottul képes vagyok rá. És Te is az vagy. Képes vagy elérni a céljaidat csak hinned kell bennük és tenned értük.

Neked is lehet szabad az életed, Te is kiszakadhatsz az alkalmazotti taposómalomból és elkezdheted építeni a saját vállalkozásodat, a saját életed.

Ezt érheted el az Amazon kereskedelemmel is, amihez tudok neked segíteni.

Itt találod az ingyenes Amazon START! kurzust, ami bevezet az alapokba.

Hajrá! 🙂

Peace and Love:

Sanyi