Amazon FBA

Ebben a cikkben az egyik legalapvetőbb Amazon kereskedelemmel kapcsolatos fogalmat szeretném elmagyarázni, ami az Amazon egyik szolgáltatása a kereskedők számára. Az Amazon FBA-ről lesz szó a következőkben.

Mi az Amazon FBA?

Az FBA a Fulfillment by Amazon rövidítése, ami ha egy kicsit is baráti viszonyban állsz az angollal máris egyértelművé teszi, hogy mit is takar ez valójában. Az Amazon fulfillment szolgáltatásokkal is támogatja az eladókat, azaz átvállalja a termékek raktározását és ha rendelésed érkezik az Amazonon, akkor ki is szállítja a vevőnek a terméket.

Ha az Amazonon értékesítesz természetesen nem kötelező az FBA szolgáltatást használnod. Létezik egy másik, hagyományos módszer is amelyet Fulfillment by Merchant (FBM) néven ismerünk. Ha FBM kereskedsz akkor Te csinálsz mindent amit amúgy az Amazon FBA kivált egy vállalkozásnál. Magyarul Te végzed a termékeid raktározását és a kiszállítást is a vásárlóidhoz.

Miért érdemes FBA metódussal kereskedned az FBM helyett?

Gyakori kérdés szokott lenni, hogy melyik módszer a jobb és mi szól mellettük vagy éppen ellenük. Nézzünk néhány szempontot, hogy mit érdemes megfontolnod.

Idő

Ez ugye egyértelmű. Ha FBA kereskedsz, akkor az Amazon csinálja helyetted a szállítást és a raktározást ezzel neked vagy az alkalmazattaidnak (azaz végső soron neked) időt takarít meg. Szóval az időmegtakarítás szempontjából az Fulfillment by Amazon nyert.

Vásárlók kiszolgálásának a minősége

Aki nem légvárakat, hanem hosszú távon is fenntartható, profitábilis és komoly vállalkozást akar építeni az tudja, hogy a vásárlók kiszolgálása nem mindegy, hogy milyen minőségben történik. Fontos, hogy minél gyorsabban kapják meg a termékeket és lehetőleg minél alacsonyabb szállítási költséggel.

Az Amazon raktárai behálózzák Európát, hogy minél jobban lefedjék a kontinenst, ezáltal kerülve még közelebb a vevőkhöz. Ha több országban is kereskedsz (márpedig fogsz mert miért hagynád ki a lehetőséget) akkor ez óriási előny lesz a vevők szemében, hogy az Amazon raktárakból nagyon hamar megkapják a termékeidet.

Ráadásul ha Prime előfizető akkor ingyen is szállít neki az Amazon.

Magyarul a vevők kiszolgálást is magasabb minőségben végezheted, mint ha FBM kereskedsz.

A terméked pozíciója a keresési találati listában az Amazonon

Ugye az egyértelmű, hogy mindkettő költséggel jár. Ha Te csinálod a raktározást és a szállítást (tehát FBM kereskedsz) akkor is fizetned kell, mint ahogyan természetesen az Amazon is pénzt kér azért, hogy ezeket a terheket levegye a válladról és FBA kereskedj.

Általánosságban elmondható azonban, hogy az FBA költségeivel jobban jössz ki, mint ha FBM kereskedsz.

Az Amazon FBA költségei

Szintén gyakori kérdés, hogy mennyibe kerül ez a szolgáltatás és, hogy milyen költségek vannak.

Ennek megállapítására két lehetőséged van.

Általános információkat az Amazon ártáblázatában találsz, ez mindig friss.

Érdemes továbbá az Amazon FBA Calculatort használnod, ahol konkrét termékek fulfillment költségét is lekérdezheted.