Ebben a cikkben az Amazon kereskedés során szerzett adózással kapcsolatos tapasztalataim alapján írok.

Különös tekintettel az ÁFA fizetéséről lesz szó, de természetesen mint minden vállalkozásban így a bevételeid után más adók fizetésére is kötelezett vagy, mint cég vagy vállalkozó.

FONTOS! Nem vagyok adószakértő, ezt kérlek vedd figyelembe. Adózással kapcsolatos kérdésekben és ilyen döntések meghozatala előtt mindenképpen szakemberrel konzultálj!

FONTOS #2: 2021.07.01-től jelentősen változni fog az Amazon kereskedelem utáni ÁFA bevallása és fizetése. A cikk hamarosan frissülni fog, kérlek nézz majd vissza!

Milyen esetben van szükséged ÁFA regisztrációra?

Az Amazonon való kereskedés során keletkezett bevételed után adóznod kell és bizonyos esetekben abban az országban kell ÁFA-t fizetned, ahol eladtad a termékedet.

Ez a két eset a következő:

 • az adott országban tárolod a termékedet (pl. Amazon FBA értékesítés esetén)
 • eléred az adott országban meghatározott árbevétel küszöböt egy év alatt

Az első szerintem nem szorul különösebb magyarázatra. Ha az Amazon raktáraiban tárolod a termékeidet mondjuk Németországban, akkor szükséged lesz német adószámra és ÁFA regisztrációra.

A második pontban leírtak azt jelentik, hogy van egy éves viszonylatban meghatározott árbevétel, amely fölött kötelező az ÁFA regisztráció.

Ezek a limitek a következők az egyes országokban (2020):

 • Németország: 100 000 EUR
 • Egyesült Királyság: 70 000 GBP
 • Franciaország: 35 000 EUR
 • Spanyolország: 35 000 EUR
 • Olaszország: 35 000 EUR

Tehát ezeket a forgalmakat eléred, akkor kötelező az ÁFA regisztráció akkor is, ha nem tárolsz termékeket az adott országban.

Mi történik a regisztráció után?

Miután regisztráltál adóznod is kell, amihez ÁFA bevallásokat kell készítened és leadnod az adott ország adóhivatalának. A megállapított adót pedig befizetned. Ez a folyamat gyakorlatilag ugyanaz, mint itthon, csak az adó mértéke kisebb.

Jelenleg ezek az ÁFA kulcsok érvényesek az egyes országokban (2020):

 • Németország: 19% ( a COVID-19 miatt ideiglenesen levitték 16%-ra sok termék esetében, de ez várhatóan csak év végéig marad érvényben)
 • Egyesült Királyság: 20%
 • Franciaország: 20%
 • Spanyolország: 21%
 • Olaszország: 22%

Ki tud neked segíteni az Amazon könyvelésben, ÁFA bevallásokban és regisztrációban?

Alapvetően az Amazonnak van erre partnercégek által végzett szolgáltatása. Ez a VAT Services on Amazon, ami egy egyszerű és költséghatékony megoldás. Ennek a cikknek az írásakor az első évben ingyenes a szolgáltatás, majd pedig évente 500 font/ország. Azaz ha több országban kereskedsz, akkor annyiszor 500 font.

A személyes véleményem következik erről a szolgáltatásról, amelyek a saját és ismerőseim tapasztalatai alapján alakult ki. Használtam ezt a szolgáltatást és nagyon elégedetlen voltam vele. Nem lehetett velük kommunikálni, nem válaszoltak vagy csak nagyon későn a megkeresésekre. A HMRC (angol adóhivatal) által októberben küldött levelet decemberben továbbították, ez mondanom sem kell mekkora blama…

Szóval én személy szerint nem ajánlom, hogy velük dolgozz, inkább egy külső szolgáltatót javasolok, ez pedig a hellotax.com.

Velük nagyon elégedett vagyok, időben válaszolnak, lelkiismeretesen és proaktívan dolgoznak. A weboldalukon tudsz kérni egy ingyenes Skype konzultációt, ezt mindenképpen használd ki mert nagyon hasznos, totál képbe hoznak a Amazon adózással kapcsolatban, válaszolnak a kérdéseidre is.

Igaz cserében nem olcsó a szolgáltatásuk. Az árazásuk sok dologtól függ, de alapvetően 119 EUR/hó/ország, ami csökkenhet ha több országra fizetsz elő és egy évre előre fizetsz.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem állok affiliate partneri viszonyban a céggel, nem azért ajánlom őket mert nekem ebből bármilyen előnyöm származik.